Storsjö/Ljungdalen

Porten till de riktiga fjällen med orörd natur.

Vill du bo i direkt närhet till orörd fjällvärld? Då är Ljungdalen och Storsjö två platser för dig. Här startar vandringen eller skidturen i södra sameland med storslagna vidder som är svåra att överträffa.

Ljungdalen och Storsjö ligger i den västra delen av Bergs kommun. För många är byarna förknippade med friluftsliv och här startar många sina vandringar och skidturer mot Helagsfjället, Sveriges sydligaste glaciär och Sylarnamassivet. I norra delen tornar Lunndörrsfjällen upp sig med den mäktiga Storådörren. Du har inte andats riktigt frisk fjälluft innan du har gått över den tröskeln.

Du som har en dröm om att livnära dig på friluftsliv och allt som behövs för att leva ett aktivt liv kan hitta hem här. I Ljungdalen finns Helags värdshus och pensionat med anor från 1930-talet, en livsmedelsbutik, turistbyrå, skidlift och bensinmack med mera. Byn ligger högt placerad och omges av berg i tre väderstreck.

Ljungdalens skola är en liten skola i fjällmiljö med årskurs F–6 där lektionerna ofta involverar naturen omkring skolan. Formen kallas utomhuspedagogik vilket bland annat innebär att eleverna plockar bär på hösten, åker skidor och skridskor på vintern och lär sig allt om fåglar och andra djur på våren.

Storsjö- & Ljungdalsbygderna

Areal: 1645 km²

Befolkning: 251 = 0,15 invånare/km²

Mer information

I Jämtland mäts avstånd i tid:
Storsjö – Östersund: 126 minuter
Storsjö – Svenstavik: 89 minuter
Storsjö - Funäsdalen: 56 minuter

Ljungdalen – Östersund: 140 minuter
Ljungdalen – Svenstavik: 103 minuter
Ljungdalen - Funäsdalen: 42 minuter