Artikeln publicerades 31 mars 2025

De lär för livet

Ahmad och Manal.

Lärcentrum i Bergs kommun stärker banden mellan arbetsliv och arbetssökande – med vuxenutbildningar som kombinerar yrkesförberedelser och språkstudier. Möt två som har lärt sig för livet.

DET ÄR INTE BARA ungdomar som söker information och hjälp hos Lärcentrum i Bergs kommun. Här finns bland annat vuxenutbildningar som anpassas efter individens situation och de lokala arbetsmarknadsbehoven. Studievägledare Therese Martebo betonar Lärcentrums roll i samhället.

– Här möter jag ofta vuxna som i regel är bofasta i
kommunen och har för avsikt att stanna här. Då utgår
jag från deras intresseområden, tidigare erfarenheter och
kompetenser, säger Therese och betonar vikten av att förstå
den lokala arbetsmarknaden.

– På lärcentrum är det därför viktigt att hålla sig informerad
om vilka branscher som behöver arbetskraft. Där stämmer jag
av med tillväxt- och HR-avdelningarna på Bergs kommun.

Stärker banden till näringslivet

Therese menar att Lärcentrum ska vara en länk mellan individ och arbetsliv, men också vice versa. Via Lärcentrum har offentlig verksamhet och näringsliv även chansen att vidareutbilda sin personal.

– Det vet nog inte alla. Men Lärcentrum kan fånga upp behov och möjliggöra utbildningar. Att vi har ett välfungerande nätverk som täcker hela regionen gör oss till ett nav.

ETT LYCKAT EXEMPEL är det kombinerade utbildningsprogrammet för undersköterskor, som funnits i två år och speglar Lärcentrums förmåga att svara mot kommunens specifika behov. Förutom att läsa på undersköterskeutbildningen får deltagarna nämligen studera svenska för invandrare eller grundläggande svenska som andra språk.

– Just nu har vi 16 deltagare som går komboutbildningen. De får göra praktik ute i kommunen och på regionen. Det gör vi för att hjälpa till att fylla behoven och bidra till kompetensförsörjningen, säger Therese Martebo och fortsätter:

– Vilka utbildningar man än går så kan man använda våra
lokaler på Lärcentrum som studiemiljö, tentaservice och ta
hjälp av studiecoacher.

Ahmad och Manal har fått nya karriärer

Initiativet har fallit i god jord hos de deltagande. De har inte bara fått chans att utbilda sig till något de är intresserade av. De kan dessutom bo kvar på orten.

– Bland de som går komboutbildningen är det flera som vittnar om att de inte skulle ha gått utbildningen om de behövt pendla in till Östersund. På så sätt ger utbildningen ett tillskott till vården lokalt. Dessutom har vissa deltagare uttryckt att de vill läsa in gymnasieexamen och vidareutbilda sig i högre studier. Många blir peppade på att ta nästa steg, säger Therese.


DEN POSITIVA BILDEN delas av Manal Khalil och Ahmad Fazeli, som under sommaren går klart Lärcentrums komboutbildning. Här har de läst till undersköterskor och studerat svenska för invandrare i två år. Manal Khalil kommer ursprungligen från Syrien och har bott i Sverige i nio år. Tack vare utbildningen i Svenstavik har hon fått en större förståelse för det svenska språket.

– Jajemen. Det har varit jättebra för mig. Nu kan jag prata svenska och har dessutom en ny utbildning. Jag trivs väldigt bra i Svenstavik. Kommunen och skolan har varit hjälpsamma, säger Manal och får medhåll av skolkamraten Ahmad Fazeli som kommer från Afghanistan.

– Lärcentrum har varit viktigt för mig. De har bra handledning och bra lärare, säger han.

Under våren varvade Ahmad teori med praktik på den medicinska avdelningen på Östersunds sjukhus.

– Jag gillar att jobba med människor, så det har varit jättespännande för mig.

Efter studierna vill Manal Khalil och Ahmad Fazeli fortsätta att utveckla sin svenska på egen hand.

– Jag känner många svenska familjer i Bergs kommun som jag ska prata med. Jag vill prata med alla: grannar, på bussen, i affären. Jag ska hälsa och prata. Jag måste lära mig svenska nu när jag bor i Sverige, säger Ahmad. 

Ny studiehubb i Åsarna

Tillgängligheten till högre studier stärks nu i Bergs kommun genom en ny studiehubb. Lärcentrum, i samarbete med Mittuniversitetet (MIUN), har skapat en plats där alla som studerar på Komvux eller universitet kan arbeta och delta i undervisning på distans. Dessutom blir det möjligt att skriva tentor lokalt samt boka mötesrum.

Den nya studiehubben riktar sig till alla medborgare i Bergs kommun som studerar. Genom att erbjuda en modern och flexibel studiemiljö hoppas initiativtagarna att fler ska kunna bedriva högre studier utan att behöva pendla långa avstånd.

Läs mer på berg.se- nyheter Länk till annan webbplats.

Detta reportage publicerades först i Magasin Bergsliv 2024.